George Zlati

George Zlati este avocat în Baroul Cluj, cu o experiență de peste 10 ani în domeniul criminalității informatice. Acesta a reprezentat atât persoane fizice, cât și persoane juridice în dosare de criminalitate informatică de o complexitate deosebită.

Din anul 2023 este formator colaborator la Institutul Național al Magistraturii pentru pregătirea continuă în domeniul criminalității informatice și lector universitar la Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


În anul 2022 a fost expert Eurojust în proiectul Euromed Justice Programme pentru actualizarea instrumentului „Legal and Gaps Analysis Cybercrime” și speaker la seminarul organizat de către Academy of European Law (ERA) pentru pregătirea judecătorilor și procurorilor pe tema „Obtaining E-Evidence when Investigating and Prosecuting Crimes” (Vilnius). În 2023 a fost speaker la seminarul pentru pregătirea judecătorilor și procurorilor pe tema „Procedural challenges posed by AI and machine evidence in criminal justice systems: a view from the defence” (Barcelona).


În anul 2020 a publicat primul Tratat de criminalitate informatică din România, fiind premiat de către Uniunea Juriștilor din România cu premiul „Vintilă Dongoroz” în domeniul dreptului penal. Cărțile și articolele de specialitate ale acestuia au fost citate în numeroase decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție: RIL nr. 15/2013; HP nr. 37/2021; HP nr. 68/2021; HP nr. 4/2021.

Riscurile în utilizarea tehnologiei blockchain, a monedelor virtuale și a altor cripto-active. Măsuri de prevenție în activitatea notarială.

Odată cu adoptarea la scară largă a tehnologiei blockchain, se preconizează că instrumentele de plată electronică vor fi completate de instrumente de plată fără numerar, care permit tranzacționarea monedelor virtuale și a altor cripto-active.

În acest context, având în vedere specificul activității notariale, prezintă o relevanță deosebită următoarele chestiuni:

Clarificarea unor aspecte de ordin terminologic: blockchain, CEX, portofel digital, adresă publică etc.;
Tranzacțiile on-chain vs. tranzacțiile off-chain;
Modalitatea în care se poate verifica dacă o tranzacție a fost validată la nivel de blockchain: analiza la nivel de blockchain (on-chain);
Identificarea corectă a naturii juridice a unui token: monedă virtuală vs. cripto-activ, instrument financiar etc.;
Posibilitatea contrafacerii de monede virtuale sau a altor cripto-active;
Posibilitatea identificării unor monede virtuale sau a altor cripto-active contrafăcute;
Problematica spălării banilor având ca obiect monede virtuale sau alte cripto-active;
Conduite infracționale relevante pentru activitatea notarială: spălarea de bani; înșelăciune prin efectuarea de tranzacții multiple; contrafacerea de monede virtuale sau a altor cripto-active; însușirea bunului găsit.

Analiza acestor aspecte vizează îmbunătățirea înțelegerii și pregătirii pentru posibilele riscuri și provocări legale ce pot apărea în domeniul tehnologiilor emergente.