Cristina González Beilfuss
Prof. Dr. Cristina González Beilfuss este Doctor în Drept (Universitatea din Barcelona), din 1994.
În 1995 a obținut Diploma Academiei din Haga în Drept Internațional. A urmat un curs de drept internațional la Academia de la Haga (2018). Este Profesor de drept internațional privat, Universitatea din Barcelona (din 2008). Între 2008-2011, a fost Prodecan pentru Relații Internaționale și Cercetare la Facultatea de Drept (Universitatea din Barcelona). Din 2019, este Director al Institutului de Cercetare TransJus (Universitatea din Barcelona).
Din 2011 până în 2017, a fost detașată Director pentru Relații Externe (Școala Judiciară Spaniolă). A fost Membru al Comisiei de Relații Internaționale a Consiliului General al Justiției și Coordonator pentru Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), Raportor în Rețeaua Judiciară Europeană (civilă și comercială) și în IberREd (Rețeaua de cooperare judiciară la nivel latino-american).
Este coordonator al REJUE – drept civil, rețeaua judecătorilor spanioli pentru cooperare în materie civilă și, din 2011, trainer pentru judecători în diferite centre de formare judiciară din Europa.
A deținut calitatea de referent la Conferința de la Haga de drept internațional privat (1994). A fost delegat spaniol la Conferința de la Haga de drept internațional privat, la diferite reuniuni ale Comisiei speciale și în Consiliul Afacerilor Generale și Politicii din 2018.
A fost membru al grupurilor de experți privind filiația (materitatea surogat) și acordurile de familie la Conferința de la Haga de drept internațional privat.
A deținut sau deține calitatea de membru în numeroase grupuri de experți: Membru al Grupului de experți al UE privind filiația (2021-2022), Membru al Grupului de lucru EAPIL (Asociația Europeană de Drept Internațional Privat) pentru Protecția Adulților, Membru al Comitetului de Organizare al Comisiei pentru Dreptul Familiei European, CEFL, (din 2003).
În calitate de membru al Comitetului de organizare al Comisiei pentru Dreptul Familiei European, a fost nominalizată la Premiul Descartes pentru Cercetare Colaborativă Transnațională (Comisia Europeană) în 2007.
Este Membru al Comitetului de redacție al seriei European Family Law publicată de Intersentia (Antwerpen-Oxford-New York), Membru al Consiliului de Administrație al Asociației Spaniole a Profesorilor din sistemul de drept public și privat internațional, AEPDIRI, (2003-2007), Membru al Colegiului editorial al Revistei spaniole de drept internațional (2007-2011 și din nou din 2019 până în prezent).
Din 2018, este Membru al Comisiei Catalane de Codificare. Din 2020 este Membru al Academiei Catalane de Legislație și Jurisprudență și Membru corespondent al Academiei Spaniole de Legislație și Jurisprudență.
Este Profesor asociat la Institutul de Drept European (din septembrie 2011), Membru asociat al Academiei Internaționale de Drept Comparat (din 2012), Membru al Consiliului de Administrație al Academiei de Drept European, ERA (din 2018), Membru al Grupului European de Drept internațional privat, GEDIP (din 2018) și al Academiei Europeae (Academia Europei) (din 2018) și a EAPIL (Asociația Europeană de Drept internațional privat).
Tema: Protecția adulților vulnerabili în Europa: de la regulile interne ale dreptului internațional privat către propunerea de Regulament european
Normele de drept internațional privat joacă un rol important în ceea ce privește adulții vulnerabili. Acestea pot contribui la realizarea drepturilor lor fundamentale prin asigurarea portabilității măsurilor care vizează sprijinirea exercitării capacității juridice și a competențelor de reprezentare.
Prezentarea mea va analiza dificultățile cu care se confruntă în prezent statele membre pentru a evalua dacă propunerile făcute de UE sunt la înălțimea provocării de a face viața mai ușoară cetățenilor UE.
Prof. Dr. Cristina González Beilfuss